петак, 3. април 2009.

Cveće I vaš ljubimac

Tulipani, zumbuli, ciklame, petunije... Niz cvjetnica već je dobrano ukrasio vrtove, terase i balkone ljubitelja cvijeća. Oni koji nemaju otvoreni prostor za cvjetnice, strast za biljkama zadovoljavaju ukrasnim sobnim biljem. Različite vrste fikusa, bršljana, palmi i vodenica krase mnoge domoveDifenbahija , kaladijum i filodendron ,njjihovo lišće sadrži kristale koji se oslobađaju žvakanjem i koji se poput iglica zabijaju u sluznicu jezika i usta, što izaziva jaku bol i svrbež. Trljanjem njuškice dolazi do oticanja njuške i jezika. U slučaju otekline, potrebno je isprati usnu šupljinu vodom i potražiti veterinarsku pomoć. Kućna biljka kalanhoa sadrži glikozide koji mogu izazvati epileptični napad i paralizu pojedinih mišićnih skupina.

Postoji i mnogo bilja koje se drži u i oko kuće, a koje je bolje ne dirati ili jesti. Ovo su tek neke:Naša lijepa difenbahija obiluje otrovnim sokom koji uzrokuje jake grčeve i smrt ugušenjem zbog grča dišnih mišića.

Paprati koje svojom razbašurenošću donose svježinu, mogu kušaču donijeti mučninu, grčeve, oštećenje jetre, slezene, limfnih čvorova, koštane srži, promjenu krvne slike.

Oleandar, mediteranski zavodnik koji često zazeleni i sjevernije vrtove ako si vlasnik da truda da ga u hladno doba godine sklanja u stan poznat je još iz doba starih Rimljana kao dobar čaj za uklanjanje neprijatelja. Treba ga se čuvati i ne žvakati ga.

Igra sa božurom također može donijeti teškoće u gutanju, jake grčeve, nadražaj crijeva, poremetnje u krvotoku.

Đurđica opojnog mirisa izazvati će, slično kao božur, povraćanje, proljev, slabost te nepravilan rad srca i povišeni krvni tlak.

Tisine mlade grančice i listovi izazivaju širenje zjenica, vrtoglavicu, bljedilo, promijenjeni srčani ritam i gušenje.Nježna šumarica (anemona) brani se izazivajući osip, crijevnim i bubrežnim tegobama te djelovanjem na živčani sistem jedaća.

Dražesni jaglaci, jedva dočekani vjesnici proljeća kod osjetljivijih mogu svojim dlakavim listovima izazvati crvenilo i svrbež na mjestu dodira.

Ni ciklama nije bezgrešna. Izbjegavajmo ju.

Kaktusi, svi znaju, bodu ali uz to izazivaju upale pogotovo opuntia-e.

Uz sve prethodne treba zaobići i kukurijek, mrazovac, mak.

To su neke otrovne biljke na koje treba paziti i nastojati držati ih izvan dosega ljubimaca, a pogotovo radoznalih štenaca ili mačića.

Autor: Nenad Kršul dr.vet.med / foursoftpaws.yuku.com



Otrovana životinja obilno slini, često povraća, dobije proljev, zjenice su sužene, ima tikove, cvokoće zubima, smeta joj svjetlo kao i jači zvukovi, preosjetljiva je na dodir.Treba reagirati hitno: što prije odvesti životinju veterinaru da bi dao protuotrov i svakako mu napomenuti da životinja je ili da je mogla doći u dodir sa takvim sredstvom

Voda koja se skuplja u tanjirićima ispod biljke može biti otrovna i ako biljka nije, odnosno sva tekuća gnojiva ili drugi dodacima kojima prihranjujete svoje cvijeće ljubimcima mogu stvarati velike probleme. Posijte travu koju možete kupiti u pet shopovima za svoje ljubimce i dopustite im da nju, umjesto primjerice, narcisa, grickaju do mile volje. Oni će uživati, a probleme neće imati... Sebi za dušu, umjesto hrpe raznih lončanica, odaberite dva velika grma ruža i puno začinskog bilja. Ljeto će vam osim lijepo, biti i mirisno, vama i vašim mezimcima.