петак, 3. април 2009.

Ishrana steneta i stetne namirnice za psa


Tokom prvih meseci života štene troši veliku količinu energije, pa je vrlo važno da hranom primi najbolju ravnotežu hranjivih materija.. Hrana mora biti po svom sastavu uravnotežena i prilagođena dobi i uzrastu psa. Obrok bi trebao sadržati idealnu razmeru belančevina, ugljenohidrata, masti, vitamina i minerala. U razdoblju rasta šteneta preko potreban mu je i kalcijum u određenoj količini. Postoji više različitih načina postizanja uravnoteženih obroka: najjednostavniji je hraniti psa jednom od premium hrane kvalitetnih proizvođača. Alternativa je pripremanje kuvanog obroka što može biti težak zadatak.


Do 6 - tog meseca života štene se hrani 3 - 5 puta dnevno. Broj obroka treba prilagoditi starosti šteneta. Suvi dehidrat potopi se u mlakoj vodi i posle nekoliko minuta ponudi se štenetu. Ukoliko je ikako moguće hrani se svaki dan u isto vreme.

Izbor pravilne ishrane ključ je za dug, zdrav život i zbog toga potrebno je savetovati se sa svojim veterinarom.

Štetne namirnice

Luk, čokolada, torte, kolači, masno i slano, pečenje , kosti …

Vrste namirnice koje su pogodne za ljude predstavljaju rizik za psa। Neke namirnice izazivaju manje digestivne probleme, dok druge mogu da prouzrokuju ozbiljna oboljenja, pa čak i smrt.

- Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol -mogu da izazovu trovanje, komu i smrt
- Hrana za bebe -može da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse.
- Kosti ribe i živine -često psi za praznike dobiju i veću količinu kostiju što izaziva velike stomačne i crevne probleme. Javlja se povraćanje, zatvor, proliv, grčevi, pas ne jede, a sadržaj u crevima se pokreće s velikom mukom, nekada tek nakon nekoliko dana uz obaveznu posetu veterinaru.
- Hrana za mačke -sadrži veće količine proteina i masti.
- Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom - jako su toksični i pogađaju srce i nervni sistem. Simptomi su povraćanje, proliv i drhtanje mišića. Veća količina dovodi do uginuća psa. Sadržaj teobromina u čokoladi je različit. Po pravilu, čokolada za kuvanje ima više teobromina. Smrtna doza za psa od 10 kg je 90 g čokolade za kuvanje.
- Agrumi -mogu da izazovu povraćanje.
- Grožde sadrže toksin koji može da ošteti bubrege.
- Hmelj -izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povećanu temperaturu grčeve i smrt.
- Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe -mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao što su jetra i bubrezi).
- Velike količine dzigerice (mogu da izazovu hipervitaminozu vitamina A, što pogađa mišiće i kosti).
- Mleko
- Crni i beli luk - kuvan, svež ili u prahu je otrov za psa.
- Paradajz i krompir sadrže oksilate koji mogu da utiču na rad digestivnog, nervnog i urinarnog sistema.
- Sirova jaja -može dovesti do problema sa kožom i dlakom I rizik od salmonele.
- So- u većim količinama
- Hrana bogata šećerom- gojaznost, problemi sa zubima, dijabetes.
- Kvasac za testa (moze da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slučajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima).
- Ostaci sa stola nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da čine više od 10% ishrane psa.


izvor:dogchampions.info